Foszforeszkáló fuga

Foszforeszkáló paszták

“Wow” faktor csempékhez! Színes, vagy világító fuga? Akkor UnikromGlow foszforeszkáló dekor paszta! 🙂 Melyik szín érdekel?

Ez a termék jelenleg nincs készleten és nem megvásárolható.

Cikkszám: UGDPNG Kategóriák: , Címkék: ,

Leírás

Az UnikromGlow foszforeszkáló dekor paszta sűrű, jól tapadó vízbázisú massza, ami nem mellesleg világít is sötétben. Csempék közti fuga dekorálásához ez az igazi “wow” faktor!

Az elmúlt években egyre többeket foglalkoztatott, hogyan tudnák a csempék közötti megtöredezett, elszíneződött fugákat minél egyszerűbben megújítani, átszínezni, esetleg valami látványos elemmel feldobni, például sötétben világítóvá tenni. Ilyen célokra sokáig csak a pigmenteket, vagy az akril alapú világító hobbi festékeket tudtuk ajánlani nekik, de mivel azokat elsősorban nem ilyen felhasználásra tervezték, ezért nem elég, hogy nem volt egyszerű a kivitelezés, de még a végeredmény tartóssága is kérdéses volt. Csapatunkat azonban nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy nem tudunk tökéletes megoldást kínálni, míg végül hosszas kísérletezés után meg nem született az Unikrom termékcsalád dekor pasztája. Légy részese Te is a fuga-forradalomnak!

Egyik leglátványosabb felhasználási területe a fürdőszoba-, vagy konyhacsempe fugáinak optikai tuningja, de mutatunk más ötleteket is. Mivel ez egy utólagos dekoráció, ezért semmi felfordulással nem jár, nem kell újracsempézni a falat, de még csak teljes mélységükben sem kell kikaparni a fugákat.

Hogyan csináld?

A különleges termékek időnként különleges felhasználási módot igényelnek, például dekor pasztával ebben a formában még valószínűleg nem is találkoztál. Szeretnénk az általunk forgalmazott termékek, anyagok felhasználásával kapcsolatos tippeket és ötleteket adni, hogy ne kelljen kikísérletezned a felhasználási módot, hanem maximálisan az alkotásra koncentrálhass.

foszforeszkáló fuga
Színezett fuga készítése UnikromGlow dekor pasztákkal

Legjobban olyan porózus felületekre tapad, mint például diszperziós falfesték, natúr fa, beton, cement alapú fuga. Felkenés előtt mindenképpen zsírtalanítani és portalanítani kell az alapot.

Ne használd olyan helyen, ahol állandóan víz éri, például medencék víz alatti csempéinél. Padlólapok fugázására sem alkalmas, mert a fizikai igénybevételt (taposás, súrolás) nem viseli hosszú távon.

Mielőtt nekilátsz a fugák színezésének, első lépésként el kell távolítani a fuga felső rétegét, az elszíneződéseket, szappanlerakódásokat, mert ezeken nem tud megtapadni a paszta.

Erre akár egy megfelelő szélességű, lapos csavarhúzó is tökéletes, húzd végig néhányszor a fuga felületén olyan erősen, hogy az eredeti színe előtűnjön csempétől csempéig, teljes szélességben. Az sem baj, ha pár millimétert mélyítesz a fugán. Miután végeztél a tisztítással, egy nedves ruhával, vagy kefével távolítsd el a keletkezett port.

Sok későbbi fáradtságtól kíméled meg magad, ha következő lépésként a fugák mentén ragasztószalaggal kitakarod a csempe felületét közvetlenül a széléig, esetleg egy milliméterrel beljebb, így nem kell majd utólag kapargatni róla a felesleges, kikenődött pasztát.

Ezután az ujjaddal, vagy valamilyen gumilappal kend a résekbe a dekor pasztát (a paszta szükség esetén vízzel kis mértékben hígítható). Első rétegben próbáld minél alaposabban belenyomkodni, hogy az alapfelülethez minél jobban hozzátapadjon, illetve hogy sehol ne maradhasson buborék. Hagyd megszáradni, és ha kevésnek gondolod a világító hatást, vigyél fel egy újabb réteget az előző módszerrel. Az ujjad nyomását változtatva tudod szabályozni azt, hogy a paszta milyen szintbe kerüljön a csempe felszínéhez képest. A paszta száradás közben veszít a térfogatából, bele fog simulni a résbe, felveszi annak alakját, tehát az előzetes tisztításnál ügyelj az egyenletes alapfelület kialakítására. Néhány méter elkészítése után az ujjad és a szemed már rá fog állni a műveletre, a felvitel egyenletes lesz. A ragasztószalagot még száradás előtt távolítsd el, vagyis 10 percen belül. Száradás után egy rugalmas, gumiszerű felületet kapunk, ami jól ellenáll a víznek, vagy akár oldószereknek is.

A teljes száradás rétegvastagságtól függően 2-3 nap, de víz érheti már 24 óra után is.

Mire figyelj különösen?

Fontos tudnod, hogy az alap fuga minősége meghatározza a dekor paszta tartósságát, ugyanis egy régi, könnyen málló fugaanyag el fogja engedni azt, hiába jó a paszta tapadása. Ha bármi okból sérül a fuga felülete, egyszerűen csak ismételd meg a fent leírt eljárást az adott szakaszon.

Figyelem! Az UnikromGlow dekor paszták nem úgy viselkednek, mint a hagyományos cement alapú fugázó anyagok. Ha például gumilappal húznád át az egész csempén a gyorsabb haladás kedvéért, akkor a csempe felületéről – főleg száradás után – nehéz lesz eltávolítani az anyagot. Nem lehet egyszerűen nedves ruhával letörölni. Ha olyan helyre kerül, ahonnan el kell távolítani, azt száradás előtt vízzel megteheted, de száradás után már csak hígítóval tudod csak lemosni.

Mivel a fugát nem teljes mélységben viszed fel, a dekor paszta kiadóssága nagyon nagy, a 100 grammos kiszerelés egy teljes fürdőszobára elég lehet, főleg, ha csak mintát készítesz a négyzetrács mentén. A foszforeszkáló pasztáknak világosban sárgás-zöld színük van, sötétben pedig élénk neonzöld vagy vízkék.

Kreatív falplasztika
Kreatív falplasztika készítése polisztirol lap és foszforeszkáló festékek segítségével

Csak fugákba jó?

Nem, például nézd csak ezt a fali plasztikát! Régről megmaradt hungarocell lapokból egy kis kézügyességgel és világító dekor pasztával igazán egyedi és látványos dekorációkat készíthetsz.

Különböző vastagságú polisztirol lapokból válaszd ki a megfelelőt. Mi ebben az esetben 2 cm vastagságú lapot használtunk fel. Érdemes különböző vastagságú lapokkal kombinálni, hogy a végeredmény még látványosabb legyen. A lapok darabolásánál figyelj arra, hogy a polisztirol gyöngyök könnyen kiszakadhatnak az élek mentén, ezért próbáld óvatosan és kevés fizikai erőt kifejtve vágni. Ha nincs kimondottan erre a célra való eszközöd, egy fűrészkés, vagy dekopír fűrész is megfelel.

A lapkák kivágása után jöhet a festés. Használhatsz UnikromGlow foszforeszkáló festéket, vagy UnikromGlow foszforeszkáló dekor pasztát. Több réteg felvitele mindkét anyag esetében szükséges lehet.

A festék száradása után elkezdheted a lapok falra rögzítését. Mi itt átlátszó szilikont használtunk. Elég 4 apró pötty a sarkokba, és már készen is van. A szilikon mellett szól még az is, hogy szükség esetén később könnyedén el lehet távolítani a falról. A tökéletes elrendezés érdekében érdemes a lapokat még a ragasztás előtt a földön elhelyezni és addig próbálgatni, míg meg nem találod a neked tetsző mintákat.

További információk

szín

neonzöld, vízkék

kiszerelés

100 g, 750 g

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Foszforeszkáló paszták” értékelése elsőként