Hogyan készíts festményt világító festékkel

lány csillagok között

Amatőr festőművész és lelkes vásárlónk, Írisz megírta tapasztalatait a világító festékek kapcsán. Olvassátok el ti is gyakorlatias és hasznos tanácsait, hogy az elképzelt festmények a ti kezeitek alatt is valósággá válhassanak! Ismerjétek meg Íriszt!

 

Nos az első és legfontosabb, hogy kis időt szánjunk arra, hogy átgondoljuk, mit is szeretnénk a vásznon, falon, papíron viszontlátni, és ennek megfelelően megtervezni.

Miért is?

Mert könnyen lelombozhat, ha nem olyan a végeredmény, mint amire számítottunk. Tehát mit szeretnénk, mi világítson a sötétben? A kép egy-egy részlete, vagy talán az egész?

A festék működéséről találtok korábbi cikkeket a honlapon, ezért ezt nem taglalom, nézzetek szét itt.

világító festék

Amiért nagyon szeretem ezt a festékcsaládot, az leginkább az, hogy nem durva neon színei vannak, hanem pasztellszínek, amiket könnyen bele lehet építeni a képekbe. Krémes állagú, jól kenhető. Világos alapon intenzívek, ezért érdemes ilyen jellegű képekben gondolkodni. 

Ebben a cikkben egy egyszerűbb, de nagyon mutatós kép kidolgozását mutatnám meg lépésről lépésre. Mutatom tehát, hogy mi a cél, és hogy… honnan is indulunk. 🙂

lány csillagok között

Nos, simán fehér vászonra nem lesz jó, ha csak a foszforeszkálós színeket használjuk, mert nem takarnak eléggé. Ha viszont akrilfestékkel felváltva használjuk, bámulatos eredményeket érhetünk el! Érdemes ezért egy színes alapot csinálni. A legpraktikusabb olyan akrilfestéket használni az alapozáshoz, ami hasonló színvilágú, mint a használni tervezett világító festékek is. 

Akkor lássunk neki!

Nyilván minden ízlés dolga, én pl. nagyon szeretem a lilás-pinkes-kék árnyalatokat, ennek megfelelően fogok fehéret, kéket, türkizt, lilát és némi pinket használni háttér alapnak matt akrilfestékkel. 

Ennél a képnél először megcsinálom a hátteret, majd ha megszáradt, kitakarom a fedő, fekete festékkel, így éjjel a háttér kidobja a benne lévő alakot.

Várjuk meg, míg az alap megszárad! Ez azért fontos, mert ha a világító festék sima festékpigmentekkel keveredik, akkor már nem fog világítani, vagy csak nagyon halványan!

A matt alap száradását követően vittem föl a foszforeszkáló festéket. Ennél a képnél felváltva használtam a hold körül ibolyát, korallt, magentát és azúrkéket.

Ha a világító festék is megszáradt, a háttérrel szinte készen is vagyunk. Jöhet is a fekete fedő festék a fával, hintával, a lánnyal, macskával, alul pedig a fűvel!

A kontúrfestékek is klasszak arra például, hogy kiemeljünk valamit: itt pl. a kislányt a cicával és a hintát fogom kiemelni velük. Nem baj, ha kicsit sötétebb az alap, mert a foszforeszkálós festék úgyis tompítani fog majd rajtuk 🙂 

A legvégén sárga kontúrfestékkel kiemeltem a holdat is, vízkékkel pedig körbefestettem a fa alsó részét, a hintát, a kislányt és a macskát.

 

No és akkor a végeredmény!

Jó alkotást kívánok hozzá!

 

Folytatása következik! 😉

 

Fontos tudni, hogy UV fényben és éjszaka is más hatásúak lesznek a színek. A képek kedvéért festés közben UV fényben fotóztam, hogy minél pontosabban láthassuk, mi  hogyan alakul. A legvégén természetesen sötétben is készítettem pár képet.

 

 Köszönjük a cikket, Írisz!  IdeStyle (facebook.com/idestyle83)

elefánt festmény nappal
Uncategorized
Gabriella

Holdfény a vásznon? Mutatjuk!

Hogyan lehet élethű a holdfény a vásznon? Tímea festményén láthatod te is, hogyan érdemes nekifogni! Visszajelzéseitek, személyes történeteitek, kreativitásotok és az a töretlen szeretet és

Tovább olvasom...

Mondd el véleményed!

Videok

Ti küldtétek

Hogyan használd a világító festéket: útmutató

Fess fényt furfangos festékkel, egyszerűen!

Legyen szó a világító festék kreatív, hasznos, vagy akár különleges felhasználási lehetőségeiről, ötlettárunkban biztos találsz olyan inspiráló ötleteket, melyeket akár különösebb kézügyesség nélkül is megvalósíthatsz, további bővítéséhez pedig csak a fantáziád szabhat határt!